Πώς ένας μέντορας μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε στην καριέρα σας

Πώς ένας μέντορας μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε στην καριέρα σας

Mai 9, 2017 0 Von admin

Η καθοδήγηση δεν είναι το ίδιο με την καθοδήγηση, τη διδασκαλία ή την κατάρτιση. Είναι μια σχέση, που ξεκίνησε και καθοδηγείται από εσάς, τον «καθοδηγούμενο» για να ενισχύσετε την προσωπική και επαγγελματική σας εξέλιξη. Εάν χρειάζεστε έναν σύμμαχο στη μάχη σας για μια ανταγωνιστική δουλειά και θέλετε κάποιον να υπερασπιστεί την επιτυχία σας, ένας μέντορας θα μπορούσε να είναι η απάντηση.

Το „τουρνουά της καριέρας σας“

Σερβίρισμα τένις.Καθώς προχωράμε στο Μάιο, το τένις είναι πρωτοσέλιδο με τον Νο 1 στον κόσμο, ο Andy Murray ελπίζει να πάρει πίσω το mojo του. Τι σχέση έχει αυτό με τις καριέρες που ακούω να λες; Λοιπόν, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Andy έχει συνδεθεί με τους προπονητές του – τα άτομα που τον βοηθούν να πετύχει τους στόχους του. Έχει ισχυρές τεχνικές δεξιότητες, αλλά ο προπονητής του συνεργάζεται μαζί του για να τον βοηθήσει να κερδίσει. Μπορεί λοιπόν αυτό να αναπαραχθεί στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας έναν μέντορα; Ετσι πιστεύω. Μπορείτε να μάθετε όλες τις τεχνικές δεξιότητες του σχεδιασμού σταδιοδρομίας, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης ευκαιριών, της αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων και της υποβολής αιτήσεων. Αλλά η ύπαρξη ενός μέντορα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε αυτές τις δεξιότητες και να τις μετατρέψετε σε επιτυχία.

Χρειάζονται όλοι έναν μέντορα;

Κάθε μαθητής μπορεί να επωφεληθεί από τη συνεργασία με έναν μέντορα από τον κλάδο της επιλογής του. Ωστόσο, μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όσους δεν έχουν οικογενειακές σχέσεις στον τομέα που στοχεύουν. Εκείνοι, για παράδειγμα, που επιδιώκουν να εισέλθουν σε εξαιρετικά ανταγωνιστικούς τομείς όπως ο τραπεζικός ή ο νόμος ή εκείνοι που μπορεί να μην έχουν εμπιστοσύνη στις πιθανότητες επιτυχίας τους. Ένας μέντορας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων ή και μηνών για να επιτύχετε τους στόχους σας – είτε αυτό είναι η εύρεση εργασιακής εμπειρίας σε μια εξειδικευμένη περιοχή χωρίς πρακτική άσκηση είτε η απόκτηση ενός ρόλου ως δρομέας σε μια εταιρεία παραγωγής μέσων.

Αλλά δεν πρόκειται να σου δώσουν απλώς δουλειά έτσι;

Γραφείο σχεδιαστή με αρχιτεκτονικά εργαλεία και σημειωματάριοΟχι φυσικά όχι. Οι μέντορες μπορεί να μην είναι σε θέση να επηρεάσουν τη διαδικασία πρόσληψης, αλλά μπορούν να σας μιλήσουν ειλικρινά για τις δικές τους εμπειρίες και να σας δώσουν πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις αν ένας ρόλος είναι σίγουρα κατάλληλος για σένα. Δουλεύοντας με έναν μέντορα στον τομέα, μπορείτε να λάβετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις επαγγελματικές του διαδρομές και μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπηδήσετε ιδέες.

Πρωταθλητής του σκοπού σου

Το να γνωρίζετε ότι ο μέντοράς σας ενδιαφέρεται για εσάς και θέλει να σας βοηθήσει να πετύχετε, μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό. Εάν αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας, ο μέντοράς σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε έναν έλεγχο πραγματικότητας και αν σας ενθαρρύνει να κυνηγήσετε τα όνειρά σας, τότε προχωρήστε! Ας το παραδεχτούμε – όσοι εργάζονται στον κλάδο είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας σας.

Η δυναμική της σχέσης

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μερικά email και ίσως μερικά τηλεφωνήματα, για να μιλήσετε για το τι θα σας βοηθήσει και να διευκρινίσετε τη διαθέσιμη υποστήριξη. Ο μέντοράς σας μπορεί να σας ζητήσει να επικοινωνείτε μαζί του από καιρό σε καιρό με ενημερώσεις – αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να σταματήσετε και να κάνετε έναν απολογισμό της εξέλιξης των πραγμάτων.

Πρόσφατα πήρα συνέντευξη από μια φοιτήτρια μη νομικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, η οποία είχε έναν μέντορα κατά τη διάρκεια του προγράμματος διακοπών της. Περιέγραψε τη σχέση καθοδήγησής της ως μια ευκαιρία να αφιερώσει χρόνο για να σκεφτεί τι μάθαινε για τον εαυτό της και την εταιρεία. Ενημερώνει τακτικά τον μέντορά της και ζητούσε επίσης σχόλια σχετικά με την αίτησή της για το συμβόλαιο εκπαίδευσης που απέκτησε με επιτυχία.

Βοήθεια, υποστήριξη, συμβουλές, καθοδηγητική πινακίδαΗ καθοδήγηση για αυτήν ήταν μια πολύ θετική εμπειρία: «Το να έχω έναν μέντορα που υπερασπίζεται τον σκοπό μου σίγουρα βοήθησε στον τρόπο που προσέγγισα το πρόγραμμα διακοπών και τη συνέντευξη. Ήταν μια μεγάλη ενίσχυση της αυτοπεποίθησης να γνωρίζω ότι κάποιος με ριζώνει, ειδικά σε μια καριέρα που είναι φυσικά ανταγωνιστική. Ήταν επίσης ωραίο να μπορώ να διασταυρώσω την κουλτούρα της εταιρείας με κάποιον που είχε εργαστεί εκεί. Ενώ τα προγράμματα διακοπών είναι μια εξαιρετική εικόνα για τη ζωή σε αυτήν την εταιρεία, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να ζήσετε σε δύο εβδομάδες».

Το να είσαι επαγγελματίας

Οι μέντορες είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι στο ότι δίνουν τον χρόνο τους ελεύθερα, χωρίς προσωπικό συμφέρον να βοηθήσουν τους άλλους. Επομένως, είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε άμεσα στον μέντορά σας, να αναγνωρίσετε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος του και να τον ευχαριστήσετε για την υποστήριξή τους. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να τα ξανασυναντήσεις, γι‘ αυτό φρόντισε να αφήσεις μια εξαιρετική εντύπωση.

Αλλά δεν έχω μέντορα – από πού να ξεκινήσω;

που ξεκινάω?Οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου σας είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Στο Warwick έχουμε ένα e-mentoring πλατφόρμα που θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με πτυχιούχους διαφορετικών τομέων. Το LinkedIn είναι ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο βρείτε αποφοίτους και το τμήμα σας μπορεί να έχει αναπτύξει προγράμματα καθοδήγησης. Όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ότι δεν είστε μόνοι στην επιτυχία στην αγορά εργασίας. Ο Andy Murray γνωρίζει την αξία της ομάδας του προσωπικού του να είναι ο καλύτερος που μπορεί – επομένως μην υποτιμάτε την αξία της συναναστροφής με τους γύρω σας που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Μπορεί να μην κερδίσετε το Γαλλικό Όπεν, αλλά ελπίζουμε ότι θα αποκτήσετε μια δουλειά που αγαπάτε. Και τότε μπορείς να γίνεις μέντορας!