Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αναζήτηση εργασίας: μια προοπτική του μαθητή

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αναζήτηση εργασίας: μια προοπτική του μαθητή

September 19, 2017 0 Von admin

Ένας αυξανόμενος αριθμός πτυχιούχων εργοδοτών τώρα προβάλλουν υποψήφιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συχνά απορρίπτουν τους αιτούντες ως αποτέλεσμα του «ψηφιακού τους αποτυπώματος». Η προσκεκλημένη blogger και προπτυχιακή από το Πανεπιστήμιο του Warwick Chemistry, Manpreet Kaur, μοιράζεται την άποψή της σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε την παρουσία σας στο διαδίκτυο για να δημιουργήσετε το είδος της θετικής εντύπωσης που θα εντυπωσιάσει τους πιθανούς προσλήπτες.

Νέο εικονίδιο με το λογότυπο του InstagramΕΝΑΕκτός από την ενημέρωση για τις κοινωνικές τάσεις, την επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους και το γέλιο με τα μιμίδια, υπάρχουν διάφορα οφέλη από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργείτε τη δική σας διαδικτυακή εικόνα. Τα tweet, οι αναρτήσεις σας στο Facebook και οι φωτογραφίες σας στο Instagram είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι άλλοι για να αντιληφθούν ποιος είστε ως άτομο – συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού εργοδότη. Το τι σημαίνει αυτό για εσάς είναι κάτι που αποφασίζετε εσείς. Μια θετική εικόνα θα μπορούσε να προσελκύσει εργοδότες και να σας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, ενώ η ακατάλληλη χρήση μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε ευκαιρίες. Πολλές αναρτήσεις από «influencers» στο LinkedIn τονίζουν την ανάγκη κάθε ατόμου να αναπτύξει μια προσωπική επωνυμία. Καθώς ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να ξεχωρίζετε από το πλήθος και να δημιουργείτε τις συνδέσεις που θα σας επιτρέψουν να φτάσετε εκεί που θέλετε. Η επωνυμία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η δημιουργία ενός ιστότοπου ή ιστολογίου, βίντεο, γραφής στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης και μάλιστα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εννέα βήματα για να κάνετε τα social media να λειτουργούν για εσάς

1. Επιλέξτε τις πλατφόρμες σας

Αρχική σελίδα εφαρμογής LinkedinΤο LinkedIn είναι απαραίτητο. Έχετε το προφίλ σας ενημερωμένο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα για να ενημερώνεστε για τον κλάδο σας, να δημιουργείτε συνδέσεις και να μοιράζεστε ενημερώσεις για να δείξετε ότι είστε ενεργοί τόσο στο LinkedIn όσο και στο ταξίδι της καριέρας σας. Επιπλέον, επιλέξτε άλλη μία ή δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθήστε να αφιερώνετε λίγα λεπτά για το καθένα κάθε μέρα. Μια απλή ανάρτηση ή ένα γρήγορο retweet θα δείξει ότι συμμετέχετε.

2. Προφίλ

Έχετε μια κατάλληλη φωτογραφία προφίλ που να φαίνεται καθαρά. Ιδανικά χρησιμοποιήστε το ίδιο για όλους τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι πιο εύκολο να σας αναγνωρίσουμε. Γράψτε ένα απλό αλλά προσωπικό βιογραφικό για τον εαυτό σας. Εξαρτάται από την πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης πόσο επίσημη είναι, αλλά αναφέρετε οπωσδήποτε σε ποιον τομέα σας ενδιαφέρει και προσθέστε μια προσωπική επαφή με τυχόν χόμπι/κοινωνίες με τις οποίες ασχολείστε.

3. Βεβαιωθείτε ότι είστε ο εαυτός σας στα social media

Μην γίνεστε ρομποτικοί με τις αναρτήσεις σας – αντίθετα, προβάλετε τις ιδιότητές σας και αναφέρετε τα χόμπι σας, ώστε η κύλιση προς τα κάτω στη ροή σας να δίνει σε κάποιον μια πραγματική εικόνα της προσωπικότητάς σας.

4. Ακολουθήστε τους σωστούς ανθρώπους

Αυτό περιλαμβάνει σχετικές εταιρείες/οργανισμούς και τους βασικούς επαγγελματίες στον τομέα σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσετε την εμπορική σας ευαισθητοποίηση και θα δείξετε ότι ενδιαφέρεστε ενεργά για τον κλάδο σας.

5. Μοιραστείτε τις απόψεις σας

επιχείρηση με διασύνδεση τεχνολογίας σύνδεσης φορητού υπολογιστήΑν κάτι στις ειδήσεις σας ενδιαφέρει, δημοσιεύστε σχετικά. Αν σας άρεσε να παρακολουθείτε μια εκδήλωση, μοιραστείτε αυτό που σας άρεσε. Μοιραστείτε φωτογραφίες από εκδηλώσεις στις οποίες παρακολουθείτε στο Instagram σας για να δείξετε τον χρόνο που αφιερώνετε εξερευνώντας τον τομέα που σας ενδιαφέρει.

6. Πουλήστε τον εαυτό σας Μην αισθάνεστε ότι επιδεικνύεστε όταν δημοσιεύετε κάτι που έχετε επιτύχει. Αντίθετα χρησιμοποιήστε το ως έναν θετικό τρόπο για να μοιραστείτε αυτά που μάθατε μέσα από την εμπειρία, να πείτε κάτι εμπνευσμένο ή τι σκοπεύετε να κάνετε στη συνέχεια γι‘ αυτό.

7. Δίκτυο

Κάντε like, σχολιάστε και κοινοποιήστε τις αναρτήσεις ανθρώπων στον κλάδο σας. Τελικά, θα παρατηρήσουν αν δείχνετε καλά τον ενθουσιασμό σας. Αυτό θα βοηθούσε (και βοηθάει) στην εύρεση μεντόρων, τοποθετήσεων και ακόμη και απασχόλησης πτυχιούχων!

8. Πολιτική…πατήστε προσεκτικά

Χρησιμοποιήστε τη διακριτική σας ευχέρεια και πάντα ασκήστε ευαισθησία και διακριτικότητα . Αναρωτηθείτε εάν τα σχόλιά σας θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και να αποδειχθούν αμφιλεγόμενα. Αξίζει να πάρεις αυτό το ρίσκο;

9. Δημοσιεύστε κατάλληλα

Είναι αποδεκτό να γκρινιάζετε πόσο καθυστερεί το λεωφορείο για την πανεπιστημιούπολη ή πόσο δυσκολεύεστε με μια ενότητα, αλλά το να πείτε οτιδήποτε ακατάλληλο εναντίον ενός εργοδότη ή μέλους του προσωπικού μπορεί να κάνει τον εργοδότη να αναρωτηθεί πόσο κατάλληλα επικοινωνείτε στο διαδίκτυο. Θυμηθείτε ότι οι αναρτήσεις, η γλώσσα και ο τόνος σας θα αντικατοπτρίζουν ποιοι είστε, όχι αυτοί για τους οποίους μιλάτε.

Το να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πρόθεση να κερδίσετε κάτι από την εμπειρία και τη συμμετοχή μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή. Τίποτα δεν χρησιμοποίησα για να βρω πιο τρομακτικό από το να πατήσω το κουμπί ‚tweet‘ γιατί συχνά με κυριεύει η σκέψη ότι όλοι εκεί έξω στον κόσμο θα το δουν. Το να γνωρίζετε την αξία του περιεχομένου σας και να μοιράζεστε ανοιχτά αυτό που θέλετε είναι θέμα εμπιστοσύνης και είναι μια ικανότητα που αναπτύσσετε με την πάροδο του χρόνου.

Τρία εικονίδια κοινωνικών μέσων στην οθόνη του iPhoneΗ επαφή με επαγγελματίες στο διαδίκτυο θα σας βοηθούσε πραγματικά να ξεχωρίσετε. Μέσω του Twitter, μπόρεσα να δικτυωθώ με χημικούς που σπουδάζουν σε άλλα πανεπιστήμια, διδακτορικούς χημικούς καθώς και χημικούς του κλάδου. Μου έδωσε τη δυνατότητα να συνδεθώ με ανθρώπους που σήμερα κάνουν τις δουλειές που θα ήθελα να κάνω. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα μου έχουν δώσει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με σπουδές και καριέρα. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησα μεγαλύτερη εικόνα για τα πιθανά μονοπάτια σταδιοδρομίας που σκέφτομαι, καθώς και έμπνευση για να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για την επίτευξη των στόχων μου.